Quantcast
Channel: Tarafsız Haberler
Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Enflasyon Yükselişi Gıda Kaynaklı

$
0
0

Merkez Bankası, enflasyon oranlarındaki artışın büyük bir bölümünün gıda fiyatlarından dolayı yaşandığını söyleyerek, gıda dışındaki tüketici fiyatları konusunda da yıllık enflasyon düşüş eğiliminin devam ettiğini belirtti.

Yeni yayınlanan TCMB Şubat Ayı Fiyat Geliştirmeleri Raporlarına göre, bu dönemde tüketici ücretleri %0.71 yükseldi, yıllık tüketici enflasyonu 0.31 puan ile artış gösterirken %7.55 oranlarını yakaladı. Enflasyonun yaşadığı bu artışın büyük bir bölümünün gıda fiyatlarından dolayı ortaya çıktığı gözlemlenirken, geçen yıldaki yüksek bazın da etkisi ile temel mal grubu yıllık enflasyon oranlarında gözle görülür bir artış yaşandı. Ana eğilimi konusunda hizmet grubu yükseliş gösterirken, temel ürünlerde ise giyim grubu öncülüğünde hızlı bir gerileme yaşandı. Bu sebeple, çekirdek enflasyon raporlarındaki iyileşme devam etti.

Dönem kapsamında, Özel Kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Göstergesi-H (ÖKTG) ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık olarak elde etmiş olduğu yükseliş bir önceki aylar ile kıyaslandığı zaman 0.9 puan azalış yaşayarak önce %8.44 ve sonrasında %7.73 oldu.

Alt gruplara ait olan yıllık tüketici enflasyonlarına katkı oranlarına bakıldığında, Şubat ayı içerisinde gıda ve enerji gruplarının büyük etkisi ile birlikte 0.64 ve 0.16 puan artış gözlemleniyor. Temel ürün grubunun katkısı 0.46 puana doğru düşüş yaşarken, hizmet ve alkollü içecekler ile tütün gruplarının sağladığı katkıda gözle görülür bir farklılık görülmüyor. Bu durumda tüketici enflasyonuna gözle görülür en büyük katkıyı 3.36 puan ile gıda grubunun yaptığı gözüküyor.

Mevsim farklılıkları göz önünde bulundurulmadan sunulan verilere bakılarak, enflasyonun 3 aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiği zaman, çekirdek enflasyon göstergelerinin yükselişinin sürdüğü görülüyor. Hizmet enflasyonu ana eğilimi de geçtiğimiz ayın aynı dönemlerinde yükselme yaşamıştı. Diğer yandan, temel mal enflasyonu ana eğilimindeki yaşanmakta olan bu yükseliş, giyim grubu üzerinde de pozitif olarak kendisini hissettirdi.

Ulaştırma Hizmetleri Fiyatları Ne Durumda?

Şubat ayı hizmet fiyatları %0.68 yükselerek, grup yıllık enflasyonu da 0.1 puan azaldı. %8.63 oranlarına gerileyen fiyatlar aynı dönemde haberleşme hizmetleri fiyatlarında da görüşme ücretleri olarak %1.08 artış yaşadı ve grup yıllık enflasyonu %5.26 oldu.

Lokanta ve otel grubunda ise yıllık enflasyon baz etkileri ile düşüş yaşanmasına rağmen, grup aylık fiyat artış eğilimlerinde gıda fiyatındaki olumsuz gidişat ile doğru orantılı olarak hızlı bir yükseliş gözlemlendi.

Akaryakıt fiyatlarının da hızlı bir şekilde yükselmesinin de etkisiyle Kasım ayından beri düşüş yaşamaya devam eden ulaştırma hizmeti fiyatlarında Şubat ayında gözle görülür bir artış yakalandı. Diğer yandan yıllık enflasyon hizmetler grubu düşüş yaşarken kira oranlarında yatak seyrini sürdürdü.

1.8 puanlık düşüş ile %6.79 oranına gerileyen temel mal grubu yıllık enflasyonu, dayanıklı tüketim malı fiyatları Ocak ayındaki yaşanan negatif etkiye sahip görünümün hemen ardından daha düşük oranlara doğru artış gösterdi.

Aynı dönemde Türk Lirası’ndan satışı yapılan otomobil fiyatları yükselirken, mobilya, beyaz eşya ve diğer mal gruplarında fiyatlar yatay seyrini sürdürdü. Bu açıdan bakıldığı zaman, dayanıklı tüketim ürün grupları yıllık enflasyonun baz etkisi ile 2.68 puan düşerek %4.88’e geriledi. Aynı dönemlerde mevsime bağlı olarak düşüş yaşayan giyim fiyatlarında da Şubat aylarına göre kıyaslama yapıldığı zaman pozitif bir seyir görülüyor. Ayrıca giyim ve dayanıklı eşya dışındaki temel ürünlerin yıllık enflasyon üzerindeki yavaş gidişat devam etti.

Enerji fiyatları da geçtiğimiz üç ayda yaşamış olduğu azalışın hemen ardından Şubat ayında %1.14’lük bir artış yaşadı. Yaşanan bu artış ile birlikte TL üzerindeki değer kaybı ve uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle %2.88 artış yaşayan akaryakıt fiyatları belirleyici unsur oldu.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 75

Latest Images